Tetők fedése

Építkezik, vagy felújításra szorul a tető, tetők fedése szükséges? Mindenképpen átgondoltan kell hozzá látni a tetőfedéstetőjavítás megszervezéséhez.

Lássuk, melyek azok a szempontok, amelyekre mindenképpen érdemes odafigyelnie, mielőtt elindul a munka a tetőn.

1. A legsarkalatosabb problémát az jelentheti, hogy milyen tetőfedő anyaggal dolgozzon a tetőfedés során a szakember. Létezik kerámia tetőcserép, betoncserép, fémfedés, zsindely, de akár nádtető is szerepelhet a palettán. A vásárlást megelőzően mindenképpen érdemes átgondolni azokat a szempontokat, ami alapján kiválasztásra kerülhet a tetőfedő anyag. Cserepes lemez, bádogos munka itt!

Bármennyire takarékoskodni szeretne, semmiképpen nem szabad lemondani a jó minőségű anyagok vásárlásáról, hiszen hosszútávon megtérül az áruk. Kiemelten fontos a tetőfedő anyag vízfelvételi képessége és a faggyal szembeni ellenállása. Semmiképpen ne katalógusból válasszon, hanem érdeklődjön hozzáértő szakemberektől, hogy minőségi tetőfedő anyagot tudjon vásárolni.

2. A hagyományosan elterjed tetőforma a magas tető, de a mai technológiák felhasználásával kifogástalan lapos tetők is készíthetők. Természetesen a legtöbben mégis a szokványos magas tetőt fogják választani. A tetőfedő anyagok kiválasztása nagyban függ attól, hogy hol épül az ingatlan, terveznek-e tetőtér-beépítést, milyen formájú lesz a tető. Ha nem új tető készül, hanem a régit szeretné felújítani, akkor pedig a tető statikai állapotát kell megvizsgálni.

3. A tetők kialakításánál kiemelt szerepe van a hőszigetelésnek, egyrészt energetikai szempontból, másrészt statikai és szerkezetbiztonsági kérdéseket is felvet a megfelelő szigetelés kiválasztása.

4. A jó tető kiváló teherbíró képességgel is rendelkezik. A kiválasztott tetőfedő anyag – mely erős és strapabíró – mellett a megépített tetőszerkezet stabilitása is nagyon fontos ebből a szempontból.

5.A tető készítésénél fontos szerepet tölt be a megfelelő bádogozás és ereszcsatornák kialakítása is. Az ereszcsatornáknál fontos, hogy jó minőségű, tartós, megfelelő felületkezeléssel előkészített anyagból legyen, hiszen ez hosszútávon garancia arra, hogy ne csöpögjön a csatornája és megfelelően tudja ellátni feladatát.

6.A tervek és jó minőségű alapanyagok mellett a tetőfedés kulcsa a jó tetőfedő szakember kiválasztása. A jó mesternek nem kell cégér, a jó tetőfedéssel foglalkozó szakembert ajánlják, akik már dolgoztattak vele. Természetesen ez inkább vidéken jellemző, Budapesten a tetőfedéshez inkább használja a szakembereket ajánló oldalakat.

Azt jó, ha tudja, hogy a tetőfedés árak nem alacsonyak –  a jó ács, tetőfedő szakember nem dolgozik olcsón.

Ha az átlagnál alacsonyabb árajánlatot kap, akkor gyorsan gondolkozzon el, hiszen nem mindegy, hogy kivel készítteti a több tíz évre tervezett tetőszerkezetét. A legjobb tetőfedéssel foglalkozó szakembereknek hamar betelik a naptáruk, így ha velük akar dolgoztatni, akkor türelmesnek kell lennie.

Ha nem kap minden részletre kiterjedő árajánlatot, akkor kérdezzen rá a bújtatott költségekre, nehogy a fizetéskor lepődjön meg. Célszerű nemcsak a tetőfedő anyagra garanciát kérni, hanem magától a tetőfedést végző mestertől is, hogy vállalja a munkájáért a felelősséget.

Cserepeslemez árakról és tetőfedés árakról érdeklődjön kollégáinknál!