MILYEN ANYAGOT VÁLASSZ? – A TETŐFEDÉS ELŐNYEI!

Az összes típusú házfelújítási folyamatok között egyértelműen előnyt és nagyobb figyelmet tekint magának a tetőfelújítás. Hiszen egy korábban rosszul kivitelezett tetőfedés iszonyú károkat okozhat az évek múltával az otthonodban. Ezért ez az a terület, amelyről nagyon fontos minél többet tudnod és amelyre nagyon érdemes minél inkább figyelmet fordítanod. Ha úgy gondolod, hogy már ráférne a tetődre egy kis felújítás vagy javítás? Akkor fontos figyelembe venned a most következő tippeket mielőtt belevágnál a tetőfelújítás és tetőjavítás, tetőfedő munkálataiba.

tetőfedő anyag kiválasztása az adott ház helyszínétől és a saját, egyéni ízlésedtől is függ. Ezekkel párhuzamosan a tetőmagasság is befolyásolja az anyag kiválasztást. Ugyanis van, ahol meredekebb, és akad ahol alacsonyabb tetőhöz szükséges anyagot találni.

Most elmondjuk Önnek, hogy miért a cserepes lemez tetőfedő anyag lesz a legjobb választás! Először is a cserepeslemez egy roppant tartós anyag. Rengetegen azért félnek eleinte a cserepes lemeztől. Hiszen úgy vélik, nem fogja kiállni eléggé az idő próbáját. Azonban az árához viszonyítva, a tartóssága is megfelelő. A tető berendezéseket például nem szükséges gyakrabban cserélni, mint amilyen gyakran egy átlagos család felújítja a házát. A tető vagy cserepes lemez átlagos élettartama ugyanis akár még 40 év is lehet.

Másodjára roppant esztétikus és modern. Hiszen azt mindenki tudja, hogy Önnek is számít, hogy az új tetőfedés egy szép látványt nyújtson, hogy mosolyogjunk mindig, amikor kilépünk a házból? Napjaink modern technológiának hála, a cserepeslemezek lényegesen szebbek. Messziről már nagyon nehézkesen lehetséges őket megkülönböztetni egy vadonatúj cseréptől. A cserepes lemez egy régi építésű házat teljesen újjá fogja varázsolni. Az újaknak pedig segít megőrizni a szépségét. A cserepes lemezből kivitelezett tetőfedés tökéletesen illeszkedik olyan, új építésű házakra is, amelyeknek összképét a hagyományos cserép nagy mértékben rontaná.

MIRE FONTOS FIGYELNED A TETŐFELÚJÍTÁS ÉS TETŐJAVÍTÁS ESETÉN?

tetőfelújítás és tetőjavítás folyamata során a legtöbb esetben általában a korábbi tetőfedő anyagot teljes mértékben eltávolítják. Éppen emiatt az új réteg felhelyezése során figyelembe szükséges venned azokat a szempontokat, mint a súly, hiszen nagyon nem mindegy, milyen anyag volt az új tetőfedő anyagod előtt. Ha esetleg könnyű faanyag tetővel rendelkeztél, akkor a tetőszerkezet nem fogja elbírni egy palatető súlyát. Tetőjavítás esetén sose kövesd el azt a hibát, hogy a tetőszerkezet hibáit nem korrigálod az új tetőfedés folyamata előtt. Az apróbb és nagyobb szabálytalanságok kiküszöbölése során sokkal tartósabb lesz a tetőfelújítás. Fontos továbbá a hulladék csökkentése is, hiszen ha a tető rétegezése mellett döntesz, és nem a régi anyag eltávolítása mellett, akkor az egyértelműen sokkal kevesebb hulladékkal jár majd, bár nem minden helyzetben lesz kifizetődő.

A TETŐFELÚJÍTÁS ÉS TETŐJAVÍTÁS FOLYAMATA

Ha sikerül megérteni a tetőfelújítás és tetőjavítás teljes folyamatát, akkor sokkal egyszerűbben hozol majd meg döntéseket vele kapcsolatban és könnyebben tudod majd irányítani a szakembereket is a elképzeléseiddel kapcsolatban.

Egy áltagos, közepes méretű, profin kivitelezett tetőfedés nagyjából 3-4 napot fog igénybe venni.

Először is a régi tetőcserepek, zsindelyek eltávolításával kezdik majd meg a munkát a bádogos szakembereink, majd ezeket egy konténerben összegyűjtik, ezután pedig a régi, elhasználódott szegélyeket is eltávolítják. A következő lépés a kisebb nagyobb hibák kijavítása. A rosszul kivitelezett gerendák cseréje ugyanúgy a tetőfelújítás részéhez sorolhatóak. Fontos lehet arról is gondoskodni, hogy megvéded már előre az olvadó jég okozta károktól a tetőd. Ehhez egy speciális védőréteget telepíthetünk a tetőre, ezért a beszivárgó víz nem áztatja el majd azt.

Ezután az úgynevezett tetőfedő papírt helyezik fel a szerkezetre, ezért a nagy esőzések sem fognak majd kárt okozni. Majd a tető széle körül elhelyezik a szegélyt. Ha fontos, akkor pedig új esőelvezetőt helyeznek majd fel, amelyet a tetőfedélhez szögelnek, ezután pedig lezárják, majd az eresztől a csúcs felé haladva felhelyezik a zsindelyeket. Az összes nyílás esetében különös odafigyelésre van szükség, hiszen itt szivároghat be a víz esőzésekkor. Ezt követően beszerelik a tetőgerinc szellőzőnyílását, hiszen ez majd elősegíti a tetőtér légáramlását és hatalmas szereppel bír a forróság megakadályozásában, valamint a téli problémák elkerülésében. Majd pedig, ha már feltelepítettek minden fontos elemet, jöhet a takarítás. Bádogozás, bádogos itt!