Mire figyeljünk oda ha tetőfelújításról van szó és tartós tető szükséges?

Családi házak esetében a tartós tető viselik meg leginkább az időjárási viszonyok. Az eső, hő és szél elleni védelem legfontosabb vonalát a tetőfedő biztosítja. Ugyanis a lehulló csapadék a tetőt érintik majd először. Ezzel párhuzamosan az épület legmagasabb pontja esetében a kéménnyel párhuzamosan a tetőnk lesz kitéve az egyre leginkább előforduló szélsőséges időjárási viszonyok végett a széllökés jelenségének is. Az erős sebességű széllel szemben a tetőfedésnek stabilan szükséges majd ellenállnia, mégpedig hosszú évtizedeken keresztül. Ennek megvalósításához nem csupán egy esztétikusan mutató, hanem egy tartós tetőre lesz majd szükségünk.

Nem is hiába, hogy a viharos erővel rendelkező széllökések először is a tetőfedést károsítják majd meg a házban, és a tetőszerkezetet fogják megrongálni. Pedig a viharos, erős széllökések még 100-120 km/órás sebességgel is lecsaphatnak ősszel vagy a téli időszak folyamán. A nyári záporok pedig orkán erőséggel bíró széllel párhuzamosan a semmiből hirtelen is lecsaphatnak.

Nem is szükséges viszont viharos erejű szél ahhoz, hogy a rongálódott vagy elhasznált tető résein keresztül beázzon a tető. Minél kevésbé vízzáró a tető, annál jelentősebb problémát idézhetnek elő a zivatarok végett bekövetkezett beázások. A beázások nem csupán a padlástérben eredményezhetnek hatalmas károkat, de még a mennyezeten is fellelhetjük a beázás utáni víznyomokat.

Éppen ebből adódóan a beázások végett keletkezett károk megelőzése érdekében a megrongálódott tetőt ajánlott felújítani. A tetőfelújítás alatt nem csupán a tetőfedés kijavítását, megújítását érthetjük, hanem a tetőnk szerkezetének a megerősítését is, ha ez szükséges lesz. Ajánlott lehet hosszú távra, több évre előre gondolva felújítani a tetőnket. Ugyanis nem rendelkezne értelemmel néhány év múlva újra a tető felújításával tevékenykedni. A tető tartós megújítása érdekében azonban ajánlott végiggondolni, hogy milyen legyen a tető felújítása.

Mire érdemes figyelni a tető felújításakor?

Minél jobb minőséggel rendelkező építőanyagokból építkezünk, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy nem szükséges az építkezést követően már néhány évvel a javítással, felújítással törődnünk. Ez van a tető esetében is. A felújított tető esetében is ajánlott olyan tetőfedő anyag mellett dönteni, amely több évtizeden keresztül bírni fogja a csapadékot. Ez nem csupán a tetőfedés, hanem a tető szerkezetének a megerősítését is biztosítja, ugyanis a téli időszak alatt a tetőszerkezetnek nem a tetőfedést, hanem a tetőre esett hó súlyát is meg szükséges majd tartania. Egészen pontosan nem csupán nyugodt időjárási körülmények között, hanem még erős, viharos szél esetében is.

A tetőfedés során nem csupán a megfelelő minőséggel rendelkező tetőfedő anyagok, de a megújítás kivitelezésének szakszerűsége is mérvadó. Ajánlott olyan bádogos szakemberre bízni a tető felújítását, akinek több évtizedes gyakorlata van a tetők világában, és ezzel párhuzamosan még megbízható referenciákat is képes felmutatni. Minden esetben nagy biztonságot ad a kivitelezés minőségére, ha ellenőrizhető referenciákkal rendelkezik a kivitelező szakemberünk.

A viharos szél egyszerűbben eltávolítja a tetőről a könnyű súllyal rendelkező, nem elég jól rögzített tetőfedő anyagokat. Éppen ebből adódóan ajánlott olyan tetőcserép mellett dönteni, amelyek megfelelő súllyal rendelkeznek annak érdekében, hogy ne tudja őket könnyedén megbontani a szél ereje. A betoncserepek nagyobb súllyal rendelkeznek, mint a kerámia cserepek. Ebből adódóan ezen cserepek stabilabban megállnak a tetőnkön is. Persze, a tetőfedés viharos széllel szembeni védelmét nem csupán a tetőcserép súlya, hanem a tető formája, tájolása és a tető hajlásszöge is teljes mértékben befolyásolja.

Ha azonban könnyebb súllyal rendelkező cserepek kerülnek majd a tetőnkre, akkor megfelelő módon kell majd rögzíteni a cserepeket vihar kapocs segítségével. A tetőfedés rögzítése is jelentős védelmet nyújt majd a viharkárok ellen.

A tetőcserepek választékán belül is dönthetünk a betoncserepek és a kerámia cserepek mellett. Ezen belül is más és más gyártó más és más típusú és többféle színű cserepe között tudunk akár válogatni. A tetőcserepek helyett viszont a felújított tetőre választhatunk bitumenes zsindelyt vagy hullámlemezt is. Ezzel párhuzamosan pedig fémlemezes tetőfedő anyagok is akadnak bőven a tető felújítására. Cserepeslemez

Tetőfedő

Ezek könnyebb súllyal rendelkeznek a tetőcserépnél. Ebből adódóan a felújítás során nem igénylik annyira a tetőszerkezet megerősítését. Ez különösen jó megoldás lehet a mára már roppant módon elhasználódott palatetős házak felújítása folyamán. Hiszen a palatető súlya nagyjából ugyanaz ezeknek a tetőfedő anyagoknak a súlyával. Ebből adódóan a legtöbb esetben a tetőszerkezet megerősítése hiányában felhelyezhetők a tetőre. Még akár azáltal is, hogy a cserepes lemez is marad a tetőn, hiszen nem jelentenek olyan mértékű többletterhet, amelyet a tetőszerkezet még ne tudna elbírni.