Hogyan zajlik a tetőfelújítás?

Régi tetőburkolat vagy tetőcserép, nem kielégítő hőszigetelés… Esetleg a tetőfedés, a tetőszerkezet vagy a szigetelés már nem felel meg a legújabb trendeknek? Károsodott a tető, vagy pont, hogy már veszélyessé vált? Egyszer elérkezik az idő, amikor a régi tetőt azonnal fel kell újítani az épülettömegben keletkező következményes károk megakadályozása érdekében. A következőben lépésről lépésre végigkísérjük a tetőfelújítás kivitelezésén. Ismerje meg, hogy milyen lépések kellenek a tervezési fázis során, milyen tényezőket szükséges feltétlenül figyelembe vennie, és hogyan kivitelezhető sikeresen a felújítási folyamat.

Milyen helyzetekben lehet szükséges a tetőfelújítás?

Szükséges lehet műszaki vagy energetikai okokból, ha az energiafogyasztás és ezáltal a fűtési költségek a termikus vagy energetikai felújítással minimálisra csökkenthetők. Valamint, ha napkollektoros rendszert akarnánk telepíteni a tetőre. Különbséget tehetünk a tetősíkon kívül és a tetősíkban elhelyezett berendezések között. A tetősíkban elhelyezett berendezéseket közvetlenül beépítik, és ezzel kiváltják a tetőfedést. A tetősíkon kívüli berendezéseket ezzel szemben állványra helyezik, vagy a tetővel párhuzamosan szerelik fel, amennyiben a tető hajlásszöge és iránya megfelelő. Korból adódó károk, például szivárgás alakulhat ki.

Szélsőséges időjárási jelenségek, mondjuk vihar vagy túl nagy hónyomás végett helyrehozhatatlan károk keletkeztek. Épületfizikai hiányosságok mutatkozhatnak, mondjuk páralecsapódás a tetőszerkezeten, vagyis olyan következményes károk, amelyek a szakszerűtlenül kivitelezett tetőszerkezet végett keletkeztek, szintén elengedhetetlenné teszik a felújítást. A tetőt tetőtér-beépítés vagy egyéb átépítés vagy hozzáépítés folyamán fel szükséges újítani. Szépészeti okok állnak fenn. Ha mondjuk a régi cserepeslemez tetőről lepattogzik a festék vagy a bevonat, egyszerűen már nem tetszik, vagy nem alkalmazkodik az új homlokzathoz.

Milyen lehetőségek vannak egy tetőfelújítás folyamán?

Alapvetően különbséget tehetünk a részleges felújítás, vagyis a tetőjavítás, vagy egy tető komplett felújítása között. Felmerülhet az a kérdés is, hogy csak a tetőhéj felújítása kívánt vagy szükséges, a hőszigetelés javítása is kívánt vagy szükséges, vagy mondjuk a teljes fedélszéket ki akarják-e cserélni. Elsőként az építtetőknek azt szükséges eldönteniük, hogyan kívánják használni a tetőteret a jövőben. Szeretnék-e mondjuk a tetőteret lakáscélra beépíteni.

Ha igen, akkor ajánlott a tetőszerkezetet eleve a jövőbeni követelménynek megfelelően kialakítani. Az esetleges további ablakokat vagy tetőfelépítményeket is ehhez alkalmazkodva szükséges megtervezni. Ha a tetőteret lakótérként kívánják alkalmazni, akkor átszellőztetett tetőszerkezet szükséges, hiszen ez a keringő levegőnek köszönhetően nyáron és télen egyaránt pozitívan befolyásolja a belső klímát, és támogatja a nedvesség elszállítását. Különböző kivitelek lehetségesek, amelyek között a leggyakoribb módszer a szarufaközi szigetelés. A szarufák feletti szigeteléstmásrészről akkor alkalmazzák, ha látható fedélszéket vagy már beépített tetőtereknél további hőszigetelést szeretnének.