Hasznos tippek egy tartós tető érdekében!

Egy tartós tető egy lélegző, élő szerkezet. Ha megfelelően épül meg, akkor azt majd évtizedeken keresztül meghálálja. Azonban ha a kiszellőztetés nincs megfelelően kivitelezve, akkor akár két éven belül tönkre fog menni. Felmerülhet a kérdés, ha több évvel ezelőtt jó volt az úgy pőrén, akkor most miért szükséges változtatni? A válasz nagyon könnyű. Régebben a legtöbb esetben kihasználatlan sátortető készült a házra. Napjainkban azonban beépítjük az utolsó hasznos négyzetmétert is.

Ez mit is jelent? Évekkel ezelőtt nem volt jellemző hogy beépítjük a tetőteret. Ebből adódóan nem is volt szükséges a fólia. Emellett pedig a gazda nem volt rest télen fölmenni a padlásra, és ledobálni az ott keletkezett havat. Napjainkban viszont minden hasznos tér lényeges. Ebből adódóan hőszigetelést kapott a tetőfedés, és természetesen a védelmet nyújtó fóliát. Ez alapjaiban változtatta meg a szerkezeti felépítését a tetőnek mind tartószerkezetben, mind fedésben. Azonban ha nem is építjük be a tetőteret, hiszen a dőlésszög miatt nincs használható tér. Abban az esetben is meg szükséges védeni a födémet a bejutó csapadéktól. Azonban ha már a fólia felkerült, az ott lecsapódó párát ki szükséges szellőztetni. Mire kell odafigyelni, hogy jól működjön a tető a tetőfedő csapatnak?

A rétegrend ne legyen felcserélve.

A pára egy olyan tulajdonságú anyag, hogy a kisebb ellenállás irányába próbál kijutni a szerkezetből. Ez annyit jelent, hogy ha hőszigetelt a tető akkor alulról minden esetben zárjuk a párát. Felül pedig kiengedjük azt, ami már netán a szerkezetbe tudott jutni.

Gondoljunk a jövőre

Lehet a tetőfelújítás, építéskor még nem gondolunk tetőtér beépítésre. Azonban ez később változhat. Ha már előre páraáteresztő fóliát rakunk fel a fedés alá, később csak belülről szükséges szigetelni. Nem kell megbontani a tetőnket.

Minél kisebb a dőlés, annál nagyobb a rés

A kiszellőztetés keresztmetszete függ majd a dőléstől és a szarufahossztól. Minél kisebb a dőlés vagy hosszabb a szarufa, annál vastagabb ellenlécet szükséges alkalmazni. Annak érdekében, hogy ki tudjon szellőzni a szerkezet.

Ha már csináljuk, csináljuk megfelelően

Ha már neki kezdünk egy építkezésnek, felújításba, ne sajnáljuk az anyagot a szerkezetből. A hőszigetelés nem mutatóba készül, kell a megfelelő vastagság ahhoz, hogy legyen értelme a beépítésének. Erről érdemes a kereskedőnél tájékozódni, hiszen rengeteg a változó, amely befolyásolja a vastagságot.

Nem mindig a legolcsóbb a legjobb

Hiába hasonlít az anyag, rengeteg a minőségbeli különbség a fedőanyagok között. A kereskedőnek nem minden esetben csak az a célja, hogy kivegye a pénzt a zsebből. Sok esetben az ajánlatban drágább anyag szerepel, hiszen a minőség igenis számít. Mondjuk egy cserepeslemez fedésnél nem lehet akármilyen vastagságú anyagot beépíteni, akad olyan ami csak belső használatra használható fel és nem a tetőre.

Figyelem a részletekre

A tető sajnos nem örök életű, igényli ő is a törődés. Érdemes pár évente újra csiszolni, lazúrozni a fa elemeket.

A szél ereje

Sokszor merül fel a kérdés, milyen nehéz a cserép? Nem ez a lényeg, hanem az elemi erő, ami a tetőt éri. Ez mondjuk a hóteher és a szélteher. Ez utóbbi akár a teljes fedést képes letépni és a földön végzi használhatatlanul a cserép lemez. Ha nem figyelünk oda a fontosabb helyeken a rögzítésre, ebből komoly kár keletkezhet.

Összességében tehát érdemes bádogozás árajánlatkérés folyamán ezekre a kis apróságokra odafigyelni. A különböző ajánlatokat össze kell hasonlítani tartalmában, és még rendelés előtt tájékozódni arról, mit is veszünk és mi lesz és hogyan beépítve. Ebben segíteni tudunk Önnek mi is, hiszen szívesen látunk minden érdeklődőt.